Isokon, Lawn Road Apartments

London

Avanti Architects in collaboration with Notting Hill Home Ownership Housing Association (now Notting Hill Genesis) and the Isokon Trust won a competition sponsored by Camden Council to acquire, conserve, renovate and regenerate this 1934 Grade I Modernist landmark building designed by Wells Coates, completed that had fallen into an acute state of disrepair. Avanti’s restoration is widely seen an exemplary work of C20 conservation, winning the RIBA Crown Conservation Award, the highest level of recognition for conservation projects.

The client aspiration was to future-proof the historic building and transform it into a fit-for-purpose, robust, mixed-tenure housing scheme whilst celebrating the building’s history and unique architectural features. Avanti undertook comprehensive repairs to the fabric, addressing poor original detailing that had failed, new interior fit out of the apartments and improvements to the energy performance of the building. The scheme provides 25 flats for sale under shared ownership exclusively to keyworkers, and eleven further flats for market sale.

Avanti have also delivered a gallery and museum on the ground floor of the building, a place where the story of the Isokon’s rich history could be told.
(Click here for more information)


AWARDS

Crown Estate Conservation Award

RIBA Conservation Award

Concrete Society Mature Structures Award

Camden Building Quality Awards – Extensions & Alterations Winner

Camden Building Quality Awards – Sustainability – Highly Commended

Docomomo International Award 2021 – Winner


TAGS

All Conservation & Regeneration, Complete, Conservation & Regeneration, Isokon, Lawn Road, London – UK, Post 1900, Refurbishment, Residential, UK, Urban Housing, Work,

Award winning regeneration of a modern icon


‘An outstanding example of creative conservation securing a sustainable future for a Grade I listed building at risk’

Crown Estate Conservation Award judging panel

Location London, UK

Area 1,365m²

Status Design

Photographer Nick Kane (exterior), Robert Gresshof (interior), Avanti Architects (before works and in progress)